انجمن عکاسان ایران

National Iranian Photographers Society

پايان چهاردهمين جشن تصوير سال با خنده‌ها و گريه‌ها

شامگاه جمعه بيستم اسفندماه ۱۳۹۵ جشن تصویر سال و جشنواره فیلم تصویر پرونده چهاردهمين دوره را هم بست و رفت تا دوره‌اي ديگر. 
چهاردهمین جشن تصویر سال با ياد ماندگار عباس كيارستمي  كليد خورده بود به ياد مرد بزرگ سينماي ايران و جهان تمام شد. 

به گزارش دبيرخانه تصوير سال، آيين اختتاميه تصوير سال به رسم هرسال از ساعت ۱۵:۳۰ در حياط خانه هنرمندان ايران شروع شد. هنرمندان تصويري روبه‌روي پرده سفيد و دوربين فرهاد توكلي فارساني جاده تصوير را ادامه دادند. گردحوض آب خانه هنرمندان جمع شدند و باعكس ۳۶۰ درجه عكس يادگاري گرفتند. خيلي‌ها آمده بودند. گالري‌ها، راه‌روها و هر دو تالار شهناز و ناصري خانه هنرمندان مملو از جمعيت بود كه هم در آخرين ساعت‌هاي برپايي نمايشگاه جشن تصوير سال ديدن نمايشگاه چهاردهم را از دست ندهند و هم در آيين پاياني شركت كنند.

پريوش نظريه – بازيگر سينما و تلويزيون-  مجري مراسم اختتاميه بود كه در تالار شهناز اجرا و در تالار ناصري همزمان پخش مي‌شد.

برنامه‌هاي جمعه شب متنوع بودند. هم حزن داشت هم شادي. يكي جاي خالي عباس كيارستمي و ديگري حادثه پلاسكو؛ تصوير سال در چهاردهمين سال برگزاري بخش ويژه‌اي براي حادثه پلاسكو تدارك ديد. آثار عكاسان حرفه‌اي را انتخاب و به تماشا گذاشت. ده نفر از ميان آنها برگزيده شدند و به هر كدام ديپلم افتخار و جايزه‌اي ده ميليون ريالي اهدا شد. اما قدرشناسي تصويري‌ها به همين‌جا ختم نشد. جمعه شب چهلمين روز شهيدان حادثه پلاسكو بود و حسام هوايي آتش‌نشان جوان و برادر دوقلوي شهيد آتش‌نشان، حامد هوايي از مسجد محل برگزاري چهلم برادرش آمد.

علي بوستان روي سن با شورانگيز بداهه نوازي كرد و بداهه‌نوازي‌اش با پخش اجراي قطعه‌ي ساري گلين از آلبوم به تماشاي آب‌هاي سپيد، حسين عليزاده و ژيوان گاسپاريان روي پرده همراه شد.
هايكوهاي كيارستمي را پريوش نظريه با همراهي سامان احتشامي خواند. احتشامي كه از شاگردان جواد معروفي‌ بود و اولين آلبوم آثارش را در 14 سالگي منتشر كرده است، در بخش هاي مختلف برنامه هنرنمايي‌اش را با پيانو اجرا كرد. اجراي زنده او روي سن با نمايش اجراي يك برنامه در تالار وحدت روي پرده همزمان بود. صبا ندايي هم با ويولونش روي سن قطعه‌اي اجرا كرد.

سیف‌اله صمدیان - دبیر چهاردهمین جشن تصویر سال و جشنواره فيلم تصوير – گزارشي كلي و كوتاه از روند برگزاري چهاردهمين جشن تصوير سال داد. از همراهی خیلی خاص آقای کیارستمی با تصویر سال گفت و حضور عكاسانه و بي غرورش در كنار جوان‌هاي تازه كار تصوير. از دوره چهارم جشن تصویر سال امكان نمايش فیلم‌هايي در تصوير سال فراهم شد كه جاي ديگري امكان نمایش نداشتند. فيلم‌هاي هنري غيرگيشه‌اي. آن روزها جايي مثل هنر و تجربه نبود. همان سال عباس کیارستمی، یکی از بهترین چیدمان‌هايش را طراحی کرد و از آن موقع یکی از زیبایی‌های اصلی خانه هنرمندان شده است. حالا قرار است با همراهي خانه هنرمندان ايران گذری با نام کیارستمی را بياندازيم. در چهار فصل به تناوب آثاری از این هنرمند به نمایش در بیاید تا انشاالهي با ساخته شدن فضای آن سوی باغ هنرمندان و تبدیل به گالری‌هايي به نام كيارستمي راه‌اندازي شود.
با توجه به موقعیت خانه هنرمندان و به پیشنهاد سازمان فرهنگی - هنری شهرداری تهران نمایش عکس‌های بخش «مادربزرگ‌ها و پدربزرگ‌ها» در باغ - موزه هنرهای ایرانی در باغ - موزه هنر ایرانی به‌نمایش درآمد و قرار است تا ۳۱ فروردین ۹۶ برپا بماند. 

رضا میرکریمی - دبیر جشنواره بین‌المللی فیلم فجر:
در شرایطی که دولت‌ها و سلايق مختلف سیاسی می‌آیند و می‌روند و نگاه‌شان به حوزه فرهنگ عمیق‌تر نمی‌شود، اگر کسی بتواند یک رویداد فرهنگی تمام‌عیار را در بخش خصوصی رويدادي توانسته  ۱۴ سال دوام بياورد و چنين تمام عيار برگزار شود، بسیار آفرین دارد. یک قرار در جشنواره بین‌المللی فیلم فجر گذاشتیم که بعد از بسیاری از بزرگداشت‌ها که در دنیا برای عباس کیارستمی برگزار شد، باشکوه‌ترین مراسم را در خانه او، ایران، برگزار کنیم. از ماه ها قبل با مدیریت سیف‌اله صمدیان ستادی به همین منظور تشکیل شده است ، در این رویداد مجموعه منتخب آثاری که در فراخوان تصویر سال آمده بود که با یاد عباس کیارستمی در بخش های مختلف خلق شد، به نمایش در خواهد آمد. ضمن اینکه سمینارها و سخنران‌های طراز اولی از دنیا در این رویداد درباره کیارستمی سخن خواهند گفت. من به‌عنوان عضو کوچک جامعه سینمایی ایران، باید قدردان کسانی باشم که بیشتر از آن‌هایی که باید، برای سینما و فرهنگ دلسوزند.
از حجت‌اله ایوبی - رئیس پیشین سازمان سینمایی - به‌خاطر زحماتش در سینما متشكرم. او پس از جفا، نیرنگ و بدی‌هایی که باب شده بود، ادبیاتی توأم با احترام و محبت را به‌سختی جا انداخت و رونق داد. او موفق شد خانه سینما را باز کند، اقتصاد سینما بهتر شود و مردم با سینما آشتی کنند. استقبال عالی از سینما در طول یکی - دو سال گذشته، دیجیتالی شدن سینماها، راه‌ افتادن سينماي «هنر و تجربه» و اضافه شدن ظرفیت‌های جدید به سینما و اجازه دادن به اکران فیلم‌هایی را که تا امروز بسیار کم‌رنگ دیده شدند، از خدمات ایوبی به سینمای ایران است.

جدا شدن دو بخش جشنواره ملی و بین‌المللی فیلم فجر از یکدیگر را از دیگر اقدمات مناسب این حوزه توسط رئیس سابق سازمان سینمایی است و خوشبختانه امروز متوجه لزوم جدایی این دو بخش از یکدیگر شده‌اند.
به‌عنوان مدیرعامل سابق خانه سینما اسراری دارم که فقط خودم از آن‌ها مطلع هستم و آن‌ها را فاش نمی‌کنم، اما با حمایت‌ها توانستیم در شرایط بحرانِ اقتصادی، بسیاری از مشکلات را حل کنیم.
ما، شما را [حجت‌اله ايوبي]  متعلق به جامعه‌ی هنری می‌دانیم و با شما خداحافظی نمی‌کنیم، هر جا اسم ایران می‌آید اشک در چشمان شما جمع می‌شود، این ظرفیتی است که کمتر در کسی می‌بینیم.
من هم تلاش می‌کنم تا جشنواره‌ای خوب و در شأن سینمای ایران در اردیبهشت سال آینده برگزار کنم.

حجت‌اله ایوبی - رئیس پیشین سازمان سینمایی: 
رمزگشایی از سینما سخت است. من، هم‌تیپ سیف‌اله صمدیان هستم و امروز می‌توانم حرف‌های بد بزنم. برخی می‌گویند آدم‌هایی مثل ما مریض هستند، برخی می‌گویند مرض دارند، اما حضرت مولانا این را رمزگشایی می‌کند و می‌گوید، آن‌ها مجروح هستند. «مجروح ز عشقیم و از آن شادروانیم/ اندر مرض عشق به‌جز عشق روا نیست».
اجرای هر طرح جدید در سینما نخست معمولا با مخالفت روبه‌رو می‌شود و سپس درباره‌ی آن، طرح پرس‌وجو می‌کنند. ما در کشور، تجربه شکست‌های زیادی را داریم. به همین دلیل، فکرمان پس از شروع هر طرح به سمت آن تجربه‌ها می‌رود؛ اما من معتقدم سینما، درس دادنی نیست. یک کارگاه و مدرسه استاد - شاگردی است و قرار است دانشجو در آن یاد بگیرد.
امروز مدرسه ملی سینما ۲۰ دانشجو دارد و قرار است ۲۰ دانشجو دیگر نیز بگیرد. این مدرسه صنعت سینمایی را به‌روز می‌کند و موظف است پژوهش‌های بنیادی انجام دهد.
وی همچنین با اشاره به ایجاد یک فضای ایرانی و فرهنگِ ایرانی در این مدرسه، اضافه کرد: طرحی را داده‌ام که در روزهای چهارشنبه، در مدرسه ملی سینما اجرا می‌شود؛ در این روزها استاد ملکیان، مثنوی‌خوانی و شرح‌مثنوی را برعهده دارد، استاد سیداحمد محیط طباطبایی نیز فرهنگ، تمدن و میراث تمدن را از جهت صنعت علم و دانش به دانش‌آموزان می‌آموزد تا این مدرسه و دانش‌آموزانش مانند عباس کیارستمی‌ها بدرخشند.

مجید رجبی‌معمار، مدیرعامل خانه هنرمندان ایران:
 بيش از ۴۰هزار تصوير که از ۳۲۰۰ هنرمند کشور به جشن تصویر سال فرستاده شده بود، خوشحالم از اینکه خانه هنرمندان ایران هر سال میزبان بزرگترين اتفاق در زمينه عكس يعني جشن مهمی چون تصویر سال بوده‌ است. 
او از حادثه پلاسکو و شهداي آتش‌نشان هم  یاد کرد.

از حسام هوایی، برادر دو قلوی شهید آتش‌نشان حامد هوایی، دعوت شد تا روی صحنه بیاید و تندیس جشن تصویر سال از سوی هنرمندان تصويري به اعضای خانواده شهید هوایی و اعضای خانواده بزرگ آتش‌نشان ایران اهدا شد.
حسام هوايي:
امروز چهلم برادرم بود. از همه مردم ایران تشکر می‌کنم. شاید اگر حادثه پلاسکو رخ نمی‌داد، صحبت و تبلیغ زیادی درباره آتش‌نشانان و شغل‌شان نمی‌شد. اگر هم کسی ما را نشناسد، باز هم ما کار خودمان را می‌کنیم. جان ما برای شما مردم است. این‌که ما را شهید حساب کنند یا نه، اهمیتی ندارد، نیت ما خدایی است. همین دعای مردم برای ما می‌ماند.

صحبت‌هاي او حال حاضران را منقلب و متاثر كرده بود. به احترامش ايستادند و دقايقي پيوسته برايش كف زدند.

قدرداني از رسانه‌ها

با حضور زهرا راد مدير رسانه‌اي تصوير سال و سيف‌اله صمديان روي سن، از آزاده سهرابی (خبرگزاری مهر) و مهیار جوادی‌فر که در ۱۴ سال گذشته همواره به‌عنوان خبرنگار درنشست‌هاي تصوير سال با جشن تصوير سال و جشنواره فيلم تصویر سال همراه بوده‌اند، تقدیر شد. 
صمدیان گفت: جرقه تقدیر از خبرگزاری‌ها و خبرنگارانی که بدون هیچ چشم‌داشتی با ما همراه بودند، در آخرین نشست خبری این جشنواره زده شد.
خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) به پاس ۱۴ سال همراهی مستمر این رسانه با جشن تصویر سال، با اهداي تنديس تقدیر شد.

علیرضا بهرامی - مدیر اداره فرهنگی هنری ایسنا – تنديس را گرفت.
صمدیان، از همه ایسنایی‌های حاضر در جلسه خواسته شد تا روی سن بیایند و به این ترتیب، از شاهده یوسفی و شیما غفاری (سردبیران هنری ایسنا) و عکاس حاضر در مراسم، به پاس ۱۴ سال همراهی ایسنا با تصویر سال تقدیر شد.
علیرضا بهرامی، مدیر گروه هنری ایسنا نیز پس از گرفتن تندیس جشنواره و لوح تقدیر، گفت: زحمت این سال‌ها برعهده همکاران‌مان خبرنگاران، دبیران و سردبیران‌مان بود. شهید حسن قریب، عکاس ایسنا که در حادثه سقوط هواپیمای C۱۳۰ به شهادت رسید، به‌عنوان دوستی که زمانی عکس‌هایش در این رویداد سالانه حاضر بود و حالا در بین ما نیست، یاد مي‌كنم.
ما کار خود را انجام می‌دهیم، اما گرفتن این تندیس از آقای صمدیان افتخار بزرگی است، چون کسی که این کار را با این وسعت، در طول این همه سال انجام می‌دهد، با توجه به معیارهای امروزی، یک موجود فرازمینی است. البته ما مطمئن هستیم که دُن‌کیشوت‌ها، زمانی دنیا را فتح می‌کنند.

با حضور داوران هر بخش، برگزيدگان بخش‌هاي مختلف تصوير سال معرفي شدند.

تصویرسال 

 

واژه‌های کلیدی:  تصویرسال, عباس کیارستمی, سیف اله صمدیان, مادربزرگ, پدربزرگ
تاریخ خبر: ۱۳۹۵/۱۲/۲۱